martes, 14 de diciembre de 2010

El principi, les actuacions i el món real

“El repte no és si creiem en la igualtat, perquè creiem en la igualtat. El repte és com traslladar el principi a actuacions que afrontin el món tal com és i no com ens agradaria que fos". La frase és de Tony Blair, i l'ha dit en el marc d'unes trobades que partits del progressisme institucional d'arreu celebren a Nova York per tal de redefinir el paper de l'esquerra. No combregue amb les receptes dels allí presents, i menys encara amb Blair, el de les Açores, però crec que va just a la fusta.

Reconèixer els errors és un pas. El discurs de l'esquerra institucional, la que pot governar estats i nacions, ha estat segrestat. I ha hagut de ser l'esquerra anticapitalista, minoritària, la que ha agafat els plantejaments oblidats per la progressia.

És vox populi que la dreta s'imposa a Europa, i també als EUA. Ací l'esquerra no té discurs davant el racisme conservador, a l'altra banda de l'Atlàntic no sap com explicar que la majoria tenen dret a cobertura sanitària.

En molts moments he arribat a pensar que tenia raó -i segurament la tenia- George Lakoff quan atribuïa simplement a una utilització errònia del discurs a la debilitat argumentativa de l'esquerra. Deia que "les paraules no designen només un contingut, sinó també el marc d'emocions que les envolta", i que la dreta -als EUA- havia guanyat durant anys esta batalla.

Crec que en l'actualitat s'ha d'anar més enllà. S'ha de guanyar la batalla de Lakoff, però per això els partits progressistes han d'obrir-se a escoltar el que pensen aquells als que ha abandonat: ecologistes, sindicats, associacions de barri, defensors dels drets humans i immigrants.

Discursos com el decreixement, la redistribució real de la riquesa -que la paguin els rics- o l'internacionalisme solidari en contraposició al 'tots no cabem' no pot ser aliè a l'esquerra. No poden representar un problema. Un jove que es manifesta contra l'abús de poder de Berlusconi, l'augment del preu de la universitat o les retallades socials no pot ser un enemic. Mai de la vida.

No hay comentarios:

Publicar un comentario