lunes, 10 de enero de 2011

La moreria d'Onda

Dissabte per la vesprada. Després de pair el penúltim dinarot nadalenc, ens decidim a no tirar les hores al sofà. És tard, on anem? Has estat mai al barri de la moreria d'Onda? No. Hem duu molts records de joventut, anem.

I allà que ens plantem per descobrir una vertadera joia. Situada a la zona est, ens transporta a l'època de la Reconquesta. El Cid, en 1090, la va alliberar -veure la ruta de l'anell del Maestrat del Cid-, però el 1102 va tornar a passar a mans dels musulmans. No va ser fins a les expedicions encapçalades per Jaume I que, en 1242, va ser reconquerida definitivament. Amb l'entrega de la Carta Pobla, el nou rei fa fora de les muralles els musulmans, que si volen quedar-se ho hauran de fer extramurs.

Este és l'origen de la moreria, que en el seu moment més esplendorós va agrupar més d'una cinquantena de cases, això és, unes 200 persones. Els musulmans habitaren el barri fins el 1609, quan van ser expulsats de tot el regne.

En l'actualitat encara es mantenen els carrers costeruts i estrets, amb nombrosos atzucacs, i les cases guarden una atractiva harmonia, amb una franja grisa el primer metre i la resta de blanc. Es nota que les revenges després de l'expulsió dels moriscos van abundar, ja que hi ha un bon nombre de capelles als carrers en honor a diferents sants.

Des del barri de la moreria hi ha un bonic accés al castell d'Onda.

No hay comentarios:

Publicar un comentario